Let me sing and I am happy

Korte biografie van Greetje Kauffeld

geschreven door: Klaas Koopman

De Bird AwardToen ze haar veertigjarig jubileum als professioneel muzikant vierde, werd ze koninklijk onderscheiden tot RIDDER in de ORDE VAN DE NEDERLANDSE LEEUW, en ontving ze op het NORTH SEA JAZZ FESTIVAL de prestigieuze BIRD-AWARD.

Muziek was in de jongste jaren van Greetje Kauffeld haar trouwste gezelschap. Hele dagen luisterde ze naar de radio of  draaide  platen van Doris Day en Frank Sinatra. "Zo heb ik zingen geleerd," zegt ze "Door met hen mee te zingen."

Sinatra en Day waren goede leermeesters. Van de laatste nam Kauffeld het vermogen over om de luisteraar heel dicht te benaderen, te vertederen of te ontroeren. Van The Voice leerde ze fraseren. Ze was er zo mee bezig dat ze de Engelse uitspraak al beheerste voor dat ze de lagere school had doorlopen. Teksten kregen betekenis voor haar en dat is immer zo gebleven. Als dertienjarige zong Greetje Kauffeld voor het eerst op de radio, in het jeugdprogramma Minjon met de Zeeuwse groep Raindrops.

Op 1 februari 1957 werd zij de vaste zangeres van THE SKYMASTERS en startte ze haar professionele loopbaan, die al snel een internationaal karakter kreeg. Dat was te danken aan haar deelname aan het Festival de Canzone in Venetië.

De Nederlandse ploeg met Mieke Telkamp, Christine Spierenburg, Willy Alberti, Johnny Jordaan, Greetje Kauffeld en het orkest "De Zaaiers" olv. Jos Cleber won de eerste prijs; De gouden Gondel. Naar aanleiding van dit optreden van Greetje  inviteerde de bekende Duitse orkestleider haar daarop voor een gastoptreden met zijn RIAS Big Band in Berlijn.

Andere musici met wie ze voor de Duitse radio - televisie en platenstudio's opnamen maakte waren Toots Thielemans, Caterina Valente, Paul Kuhn, Kurt Edelhagen, Sven Asmussen, Erwin Lehn, Horst Jankowski en Udo Jürgens.

In 1968 wilde ze haar horizon verbreden en volgde de grote stap naar de Verenigde  Staten van Amerika. Ze werkte in Los Angeles en Las Vegas en was, samen met jazzsterren als Ray Brown, Herb Ellis en Oscar Castro-Neves coast to coast te zien in televisieshows van Joey Bishop


Terug in Nederland, in 1969, trad Greetje Kauffeld in het huwelijk met producer Joop de Roo, die haar verder stimuleerde in haar ontwikkeling naar het meer jazzy-repertoire. Door hem maakte ze kennis met grootheden als Stan Getz, Phil Woods, Thad Jones en Niels Henning Ørsted Pedersen die meewerkten aan haar cd "Some other Spring" uit 1981.

Voordien had ze al platen gemaakt met onder andere Jerry van Rooijen / Rob Pronk ( And let the Music play) en met een combo onder eigen naam (He was a king uncrowned - a tribute to Clifford Brown)

Tot begin jaren 80 werkte Greetje Kauffeld door gezinsomstandigheden - 1n 1970 en 1972 werden respectievelijk dochter Nathalie en zoon Mark geboren - uitsluitend in de studio's van radio, televisie en platenindustrie.

In 1986 formeerde Kauffeld een bijzonder trio, slechts bestaande uit stem, gitaar (Peter Nieuwerf) en saxofoon (Ruud Brink, later Jan Menu) Zowel uit deze gedurfde formatie als uit het feitelijk muzikaal resultaat blijkt haar eigenzinnigheid, haar lef en haar terechte zelfvertrouwen.
Op de cd's "The Song is You" en "On my Way to You" (met uitsluitend teksten van Alan and Marilyn Bergman) is te horen hoe haar sterke inlevingsvermogen in de songs tot op het uiterste en met succes wordt beproefd. "Elk liedje is voor mij een verhaal," zegt ze zelf. "Ik beleef de tekst die ik zing, ik kruip er in zoals een acteur in zijn rol stapt" Deze krachtige identificatie met de teksten die ze vertolkt is karakteristiek voor haar werk. De daaruit voortkomende declamatie, de timing en frasering, scheppen een intieme band met de luisteraar en creëren een afwisselende sfeer van hevige emotie, meeslepende melancholie en relativerende vrolijkheid. Ook als ze met grote orkesten optreedt weet de zangeres de toehoorder, inclusief haar begeleiders, op deze wijze bij haar songinterpretatie te betrekken

Vermeldenswaard is de realisatie van twee bijzondere cd's "European Windows"uit 1992 en "The Real Thing" uit 1994. Voor de eerste cd breidde Greetje Kauffeld haar trio uit met bassist Ruud Ouwehand en drummer Hans Dekker en koos ze repertoire van uitsluitend Europese componisten uiteenlopend van Kurt Weill, Michel Legrand en Charlie Chaplin tot Paul McCartney en John Lennon. Op "The Real Thing", met violist Armando en gitarist Maarten van der Grinten, zingt ze duetten met Humphrey Campbell.

Naar aanleiding van haar veertigjarig vocalistenjubileum was er een galaconcert met het Metropole Orkest olv Jerry van Rooijen in het Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.
Er werden cd's uitgebracht met de RIAS Big Band van Jiggs Whigham en het Metropole orkest, met als gastsolisten Stan Getz en Thad Jones.
Greetje Kauffeld kreeg de BIRD-Award van het North Sea Jazz Festival, waar ze sinds 1982 inmiddels twintig keer heeft opgetreden, en zij werd koninklijk onderscheiden: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De jaren nadien werd Greetje Kauffeld een nog meer gevraagde zangeres in binnen en buitenland, zodat ze haar docentschappen aan de Conservatoria in Zwolle en Hilversum moest beëindigen, pas sinds 2002 heeft ze zich weer beschikbaar gesteld als gastdocente aan het Conservatorium van Amsterdam.

Een hoogtepunt uit het nieuwe millennium was de tournee "The Award Winners" die zij met Willem Nijholt en The small Big Band van Johan Plomp maakte, en waarin bekroonde Amerikaanse, Franse, Duitse en Nederlandse songs werden gespeeld en gezongen.

Poster Concert 2004In maart en april 2003 maakte ze een tournee door Duitsland met Paul Kuhn & The Best, een theater programma rond zijn 75e verjaardag.
In 2004 ging zij opnieuw op tournee met het programma "Lieder, swing und alte schlager - Bekannt durch Film, Funk, Fernsehen" met Bibi Johns, Alice & Ellen Kessler, Chis Howland & Die Götz Alsmann Band.

De SuperAudio cd My shining Hour: Greetje Kauffeld salutes the Centenary of Harold Arlen with The Paul Kuhn Quintet kan beschouwd worden als een nieuwe parel aan de kroon van een van Nederlands, internationaal bekendste zangeressen.

In Duitsland verschijnt eind 2006  bij uitgeverij MaveriX Verlag een kloeke autobiografie  door en over Greetje Kauffeld: "Was für Tage....." geschreven in samenwerking met de journalist Ingo Schiweck uit Düsseldorf .

Poster jubileumconcertDat betekent overigens geenszins dat haar carrière is afgerond.

In december 2006 was Greetje Kauffeld op tournee met de Duitse band Swingin'fireballs ter gelegenheid van de release van een Kerst-dubbel-cd.

In de eerste drie maanden van 2007 gaf zij in de JazzImpulse-serie een aantal concerten in Nederlandse schouwburgen met het Cees Slinger trio en Dig d'Diz.

En natuurlijk vierde zij haar vijftigjarig jubileum, op zondag 14 januari 2007 met een feestelijk concert in 't Spant te Bussum.